Răspuns :
Răspuns:
În poemul Luceafarul aveam următoarele figuri de stil:
comparatii- ,,Albă ca de ceară'', ,,Obrajei ca doi bujori'', ,,Zile pustii ca niste stepe'', ,,A fost odată ca niciodată'', ,,Cum e fecioara intre sfinti si luna intre stele'', ,,Ca un blestem in vremuri innoptate'', ,,Ca o pedeapsa în veacuri de pacate, ,,Ca două patimi fară saț'', ,,Ca o floare albă de cireș''
metafore- ,,prigoniri de soarte'', ,,palate de mărgean'', ,,cununi de stele'', ,,o mreajă de văpaie'', ,,noaptea mea de patimi''.
epitete- ,,Miscatoarele cărări'', ,,Geana dulce'', ,,Luceafăr bland'', ,,Păr de aur moale'', ,,umerele goale'', ,,umbra feței străvezii''.
inversiuni- ,,Si viata-mi lumineaza'' , ,,Porni luceafarul'', ,,Cresteau în cer a lui aripe'' , ,,Coroana-i arde pare''.
Explicație:
- Comparatia- figura de stil prin care se alătură doi termeni, cu scopul de a-l evidenţia pe primul.
- Metafora- figura de stil prin care se trece de la sensul obişnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparaţii subînţelese, cu scopul plasticizării imaginii.
- Epitetul - figura de stil care exprimă însuşiri deosebite, neaşteptate ale obiectelor sau ale acţiunilor, determinând un substantiv sau un verb.
- Inversiunea- figura de stil care schimbă topica obișnuită
- Personificarea – figura de stil prin care se atribuie însuşiri omeneşti unor lucruri şi unor fiinţe necuvântătoare.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!
Ze Questions: Alte intrebari
Pune Verbele Au Impins Si Au La Modul Indicativ ,timpul Perfect Simplu Pastrand Persoana Si Numarul.
Pune Verbele Au Impins Si Au La Modul Indicativ ,timpul Perfect Simplu Pastrand Persoana Si Numarul.