Răspuns :
“Cu capul plecat poate trăi un om, o vreme. Nu o țară, un neam, tot timpul!” - citat aparținându-i însuși lui Mihai Viteazul
Referat
Mihai Viteazul a urcat pe tronul Țării Românești în anul 1593.
Dornic să pornească lupta antiotomană, a întărit autoritatea domnească. În același scop, a aderat Liga Sfântă care era o colecție a statelor creștine din Europa.
În anul 1594 îi alungă pe turcii din București, Giurgiu și Brăila. În anul 1595, prin biruințele antiotomane de la Călugăreni și Giurgiu, Mihai-Vodă a reușit să asigure independența Țării Românești.
Fapta cea mai glorioasă a lui Mihai Viteazul a fost unirea celor trei țări române: Țara Românească, Moldova și Ardealul, sub un singur sceptru.
În urma bătăliei de la Șelimbăr în 1599, el îl învinge pe Principele Transilvaniei.
În anul 1600 trece Carpații, înlăturându-l pe domnul Moldovei.
În anul 1601 Mihai Viteazul a fost ucis mişeleşte pe Câmpia Turzii.
⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹
Alte curiozități despre domnitor
⋄ Misiunea politică a lui Mihai Viteazu a constat în unirea tuturor celor 3 Țări Române. Scopul lui era să creeze un stat puternic, independent care să poată rezista presiunilor puterilor străine mai ales din partea Imperiului Otoman.
⋄ Deși Unirea de la 1600 a fost de scurtă durată, el a rămas în popor ca exemplu de ce se poate realiza atunci când toți românii își unesc eforturile pentru același scop.
⋄ A fost un reprezentant de seamă al cruciadelor, o serie de coaliții organizate de Imperiul Habsburgic cu scopul alungării otomanilor din Peninsula Balcanică, inclusiv în Europa.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!